Archív - Kiállítások

Fontos! Lenti cikk 2007-ben íródott, az első három bekezdés aktualitását vesztette, ezért került a cikk az archívumba.

Hazánkban a FAMKAT, a PMCE és a MMME által szervezett kiállításokon lehet a thai macskákat versenyeztetni. Amennyiben külföldi kiállításon szeretnénk bemutatni cicánkat, először tájékozódni kell, hogy az adott egyesület, vagy szervezet hivatalosan elismeri-e ezt a fajtát. Ilyenek pl. a WCF (World Cat Federation), vagy az EGCA (European Group Cat Association) és a TICA (The International Cat Association) tagegyesületei, ill. néhány független egyesület, mint pl. az ÖRCC (Österreichischer Royal Cat Club), vagy a Bavarian e.V. CFA.
Fent említett hazai egyesületek közül a FAMKAT a WCF-tagja, a PMCE a TICA-é, az MMME pedig az EGCA-hoz csatlakozott. Tudni kell, hogy a WCF és az EGCA kiállításain ún. hagyományos - európai - rendszerben állíthatjuk ki kedvencünket, míg a TICA-n amerikai kiállítási rendszerben zajlanak a bírálatok.
Egy ideje már a FIFe - hazai képviselője a Felis Hungarica - kiállításain is be lehet mutatni a thai macskát, de ezeken a kiállításokon csak minősítést kaphatnak, címet nem és nem indulhatnak a Best in Shown sem.
Amennyiben eldöntöttük, hol kívánjuk versenyeztetni a cicát, el kell küldenünk a nevezési lapot a kiállítást szervező egyesülethez - levélben, faxon, e-mailen, vagy közvetlenül az egyesület honlapján kitöltött nevezési formulán.
Egy-két héten belül nevezésünket visszaigazolják. Külföldön lehetőség van a helyszíni díjfizetésre - mivel a külföldre történő átutalások bankköltsége időnként több, mint maga a nevezési díj -, de ezt külön kérvényezni kell, és nem minden egyesület teszi lehetővé. Sok esetben akkor is meg kell fizetnünk a nevezési díjat, amennyiben a lemondási időn belül töröltetjük nevezésünket - a német IRCC rendezősége, például, megfizetteti a mi nevezési díjunkat a többi magyar résztvevővel, amennyiben mi nem megyünk el, és ezt nem is jelezzük feléjük.
Miután beneveztük cicánkat, és a visszaigazolás is megérkezett, sem ülhetünk ölbe tett kézzel, hiszen szállást is kell foglalni. Ebben kérni lehet a rendező szerv segítségét is. Olyan szállást keressünk, mely nincs túl messze a kiállítás helyszínétől, és díjmentesen elszállásolhatjuk kedvenceinket is. Erről minden esetben kérjünk megerősítést, hogy később se érjen minket meglepetés.
Felkészülés a kiállításra:
A nagy nap (hétvége) előtt egy héttel fürdessük meg a cicát speciális kiállítási samponnal, és gondosan szárítsuk meg, nehogy megfázzon. Ezt követően, minden nap fésüljük meg sörtekefével, és töröljük át a szőrét egy darab selyemmel, vagy szarvasbőrrel. Füleit gondosan tisztítsuk meg az esetleges szennyeződésektől, és a karmait feltétlenül vágjuk le! - nehogy sérülést okozzon, hiszen a versenyen többször is kézbe veszik.
Fontos! - a cicának rendelkeznie kell érvényes oltással a macskanátha, valamint a fertőző gyomor-, és bélgyulladás ellen. Az oltások nem lehetnek egy évnél régebbiek, és három hétnél (vannak országok, ahol egy hónapnál) frissebbek. Külföldre csak egyedi azonosítóval - microchippel - ellátott és útlevéllel rendelkező macskával utazhatunk, valamint a macskának rendelkenie kell egy évnél nem régebbi és egy hónapnál nem frissebb veszettség elleni védőoltással.
Az egyesületek különböző méretű kiállítási ketreceket használnak. A leggyakoribb méretek: szimpla ketrec: 70x50x50 cm (FAMKAT), 60x60x60 cm, 70x70x70 cm, a dupla ketrecek: 140x50x50, 120x60x60, ill. 140x70x70.
A ketrecek feldíszítéséről, és berendezéséről nekünk kell gondoskodnunk. A legegyszerűbb, ha a ketrec két végére varrunk drapériát úgy, hogy az kicsit a hátoldalára is belógjon. Így a cica végig lát minket, mi is szemmel tudjuk tartani, és a közönség felől is látható marad. A drapériát függönycsipesszel lehet a ketrecre erősíteni. A ketrec aljába tegyünk egy, a drapéria színével harmonizáló takarót, vagy szőnyeget. Ne felejtsünk el egy kisméretű almos edényt, valamint etető-, és itató edényt is betenni a ketrecbe.

mailto:info@thaicats.hu