Ötletek - Macskatartás

Etetés

Olyan tápokat ajánlunk, melyek kiváló minőségűek - különösen igaz ez a száraztápokra, ahol célszerű figyelembe venni, hogy tartalmaznak-e taurint, valamint azt is, hogy gátolják-e a vesebetegségek, ill. a húgykövesedés kialakulását.

A száraztápok előnye, hogy az egész napi adagot kimérve adhatjuk a cicának, de arra nagyon ügyeljünk, hogy friss víz mindig legyen a tálkájában.

Nyers élelmiszereket adhatunk a cicának, de arra ügyeljünk, hogy NYERS SERTÉSHÚST SOHA! - mivel az tartalmazza azt a vírust, mely az Aujeszky-betegséget okozza.

Teljesértékű tápok mellé nem szükséges külön vitaminokat adni, hiszen akár a túladagolás veszélye is fennállhat.

Alom

Olyan almot használjunk, mely a nedvesség hatására gombóccá áll össze, így azt  könnyű az edényből eltávolítani. Kapható már a szilikongélből készült, ún. "gyöngyös" alom, mely utazásnál, kiállításokon nagyon hasznos, mivel könnyű, párátlanít, szagtalanít, és csak a bélsárt kell belőle eltávolítani.

Szállítókosár

A legjobb a műanyag szerkezetű - mivel jól zárható, és könnyű tisztán tartani.

Ápolás

A thai macska - rövid szőrű lévén - ápolása nagyon egyszerű. Elég hetente egyszer gumikefével, sörtekefével, vagy sűrű fogú fésűvel megfésülni, és szőrét áttörölni egy darab selyemmel, vagy szarvasbőrrel, hogy fényesebb legyen. Fürdetni nem kell, csak ha szőre bepiszkolódik, vagy bezsírosodik. Fürdetéshez babasampont, vagy speciális macska sampont ajánlunk.

Fültisztításnál nagyon ügyeljünk arra, hogy ne nyúljunk be túl mélyen, nehogy megsértsük a belső füljáratot.

A karomvágást csak a lakásban tartott cicáknak javasoljuk, kb. 2-3 heti rendszerességgel, és javasoljuk karomkoptató felállítását, melynek használatára úgy tudjuk legkönnyebben rászoktatni, ha bekenjünk macskamentával, vagy elhelyezünk rajta, esetleg rákötünk macskamentás játékot. Minden esetben, mikor használja, meg kell jutalmazni érte.

Oltások, féreghajtás

Bővebben a Macskabetegségeknél olvasható róluk.

mailto:info@thaicats.hu