A thai macska fajtaleírása

A THAI MACSKA - Sziámi macskák ősanyja
Egy kis történelem
A fajta Sziámból, a mai Thaiföldről származik. Több, mint 700 éve tisztelik és a „Macskák könyve” is ábrázolja a ragyogó szemű „wichienmaat”-ot, ahogy ott a fajtát nevezik. A verseskötetet Ayudha városában, Sziámban adták ki először 1350 körül, amikor a várost alapították. A legenda szerint a sziámi uralkodók tartották őket palotájukban és az urakhoz, vallási vezetőkhöz és uralkodókhoz méltó állatnak tartották.
Először 1871-ben, Nagy-Britanniában állítottak ki sziámi macskát a londoni Crystal Palace-ben. Nagy népszerűségnek örvendett a brit állatbarátok körében. Az 1900-as évek elején Amerikába is bevitték, ahol szintén gyorsan népszerűvé vált.
Az 1950-es évek elején a sziámi macskák tenyésztésében fordulat állt be, mivel a párok gondos megválogatásával sikerült fokozatosan megnyújtani a fejformát, a füleket, a lábak csontozatát és a gerincoszlopot. 1958-ban a Sziámi Macskaklub új standardot fogadott el, mmely megpecsételte a hagyományos típusú sziámi macskák sorsát.
A közvélemény megoszlott az "új" és a "régi" típusú sziámi macska között. Néhány tenyésztő, dacolva azzal, hogy munkájukat hivatalosan nem ismerik el, megpróbálták a "régi" típusú sziámi macskát továbbtenyészteni, s hogy a régi és az új típust szétválasszák, a régi típusú sziámit Thai macskának keresztelték el.
Manapság, ami a thai tenyésztésénél gondot okoz, az az, hogy az elmúlt évtizedekben felületes tenyésztők gyakran pároztatták az "új" típusú sziámi macskákat kerekebb fejű társaikkal, s ennek eredményeképpen sokszor előfordul, hogy olyan kölykök születnek, melyek sem a sziámi, sem a thai standardjának nem felelnek meg igazán. Ennek kiküszöbölésére, sajnos, néhány országban - pl. Oroszországban - egy keresztprogram keretében különböző fajtákat, például európai rövidszőrűeket, valamint tonkinézeket pároztattak sziámi macskákkal, illetve egymással, de akadnak szerencsés országok, mint pl. Magyarország és Németország egyes területei, ahol elég volt az eredeti sziámi fajtajellegét viselő macskákhoz visszanyúlva, szelektív pároztatással visszahozni a régi típusú sziámit.
A thai tenyésztők világméretű összefogást hirdettek meg, s munkájuk eredményeképpen először Magyarországon a FAMKAT és Németországban náhány, a FIFE-től független egyesület ismerte el a thai macskát önálló fajtaként. (A WCF - World Cat Federation - 1999. szeptember 18-án, Essenben fogadta el a thai-standardot.)

mailto:info@thaicats.hu