Egészség - Macskabetegségek

Panleukopenia és Feline Viral Rhinotracheitis

Fertőző gyomor-, és bélgyulladás, valamint a macskafélék orr-, légcsőhurut vírusa. Közvetlen és közvetett módon is terjednek. Kialakulásuk gyors, legtöbbször halálos. Első oltás 8 hetes korban.

 

Leucosis (Felv)

Macskafélék leukózisa. A nyirokrendszer rákját okozza. Közvetlen érintkezéssel terjed. Súlyos, mindig halálos betegség. Negatív vérteszt után, első oltás 10 hetes korban.

 

FIP

Macskafélék fertőző hashártyagyulladása. Elsősorban hasüregi fertőzést okoz, de megtámadhatja a májat, a vesét, az idegrendszert és az agyat is. Főleg három évesnél fiatalabb állatokra veszélyes. Mindig halálos kimenetelű. Létezik ellene oltás, melyet negatív vérteszt után, 16 hetes korban lehet először beadni, de hatékonyságáról az állatorvosok között is megoszlanak a vélemények.

 

Veszettség

Ez a legveszélyesebb, állattól kapható betegség. Nagyon fertőző, a beteg állat nyálával terjed. Mindig halállal végződik. Elsősorban kijáró macskáknál fontos, de külföldre történő utazáskor elengedhetetlen. Első oltás 3 hónapos korban.

 

Férgesség

A macska többnyire fertőzött rágcsáló - ill.  nyers hal, hús - elfogyasztásával kaphat férgességet. Az anyaállat a tejével is megfertőzheti a kölyköket. Kölyökmacskáknál először 6 és 12 hetes kor között két alkalommal kell féreghajtást végezni. Kijáró macskáknál félévente, egyéb esetekben évente tanácsos megismételni.

 

FIV

Macskafélék szerzett immunhiányos betegsége. Hasonló az ember AIDS-vírusához, de csak macskákat fertőz. Nyállal terjed, védőoltás ellene nincs. A tenyésztésbe vett állatoknál elengedhetetlen a negatív teszt, mely vérvétellel állapítható meg.

 

HCM

Szívizom elfajulás. Bármely korban felléphet. Oka lehet veleszületett szívbetegség, de okozhatja vírusfertőzés, autoimmun, mérgek és a taurin hiánya is. Ultrahangos vizsgálattal kimutatható, melyet érdemes 1 éves korban, és utána 2 évente elvégeztetni.

 

PKD

Policisztás veserák. Dominánsan öröklődik. Védőoltás ellene nincs. Ultrahangos szűréssel lehet megállapítani,  hogy a macska negatív-e.

 

Bőrgombásodás

Emberre is átterjedő fertőzés. Simogatással terjed. Tünetmentes, egészségesnek látszó macskák is terjeszthetik. A kisgyermekek fertőződhetnek meg a legkönnyebben. Védőoltás már létezik ellene, mely a már megbetegedett állatok gyógykezelésére is alkalmas.

 

Toxoplazmózis

Emberre is átterjedő fertőzés. Terhes nőkre veszélyes, mivel magzati károsodást okozhat. A macska kórokozóval szennyezett nyers hús, vagy rágcsáló elfogyasztásával fertőződhet. Emberre az állat székletéből, vagy nyers hús fogyasztásával kerülhet át a kórokozó. Védőoltás ellene nincs.

 

Aujeszky-féle betegség (álveszettség)

A betegség és a veszettség tünetei nagyon hasonlóak. A macska viselkedése megváltozik, nyelési nehézségek, a fej izmainak bénulása, és dührohamok jelentkeznek. Gyógyíthatatlan, halálos, fertőző betegség. A macska nyers sertéshús elfogyasztásával fertőződik. Védőoltás ellene nincs.

mailto:info@thaicats.hu