Thai vagy sziámi?

  

Egy internetes fórumon felmerült, hogy jó lenne egy részletes összehasonlítás, mi a különbség a két fajta között. A WCF (World Cat Federation) fajtaleírásait használtam fel hozzá, melynek fordításai a Macskafajták oldalon találhatók. Köszönet a képekért a Charming-Blue (thai) és Imladris (sziámi) tenyészeteknek!

Thai    Sziámi
  

Testfelépítés: közepes testméretű, telt izomzatú, de karcsú, és elegáns; se nem zömök, se nem nyúlánk. A lábak közepesen hosszúak, a mancsok kerekek. A farok közepes hosszúságú, és enyhén keskenyedik a hegyes farokvég felé.

Testfelépítés: közepes testméretű, elegáns macska, karcsú és izmos. A test hosszú és hajlékony. A nyak hosszú és karcsú. Az mellkas és a váll soha nem szélesebb a csipőnél. A lábak  hosszúak és karcsúak., a mancsok kecsesek és  oválisak. Az ostorszerű farok nagyon hosszú és elkeskenyedő.

  

Fejforma: mérsékelt ékalak, gyengéden kerekített körvonallal. Enyhén ívelt profil, mélyedés a szemvonalban. Erős áll, és alsó állkapocs, az orr kerek.

Fej: ékalakú koponya. Az ékalak egyenes vonalban vezet az orrtól mindkét oldalon a fülekig. Az orr hosszú és egyenes, a homlok lapos. A profil enyhén domború. Hegyes orr, jól fejlett áll, az orrheggyel azonos vonalban.

  

Fülek: közepes méretűek, a tövüknél szélesek, egymástól távol helyezkednek el, végük kissé lekerekített.

Fülek: hatalmasak, széles alapúak, hegyesek.  A fülek külső vonala az ékalak folytatása.

  

Szemek: A szemek nagyok, picit ferdék, felső vonaluk mandulavágású, az alsó enyhén kerekített; a szemszín élénk kék.

Szemek: mandulavágásúak, enyhén az orr felé dőlnek, és harmonikusak az ékalakú fejjel.  A szemek közti távolság nem kisebb, mint a szemek szélessége. Színük élénk, mély kék.

  
  

Szőrzet: rövid, testhez simuló, selymes és fényes, nincs aljszőrzete.

Szőrzet: nagyon rövid, fényes, selymes és testhez símuló. Nincs aljszőrzet.

  

Színváltozatok: Leginkább a fóka színű thai macska terjedt el. Egyéb színváltozatai a következők: kék, csokoládé, lila, vörös, krém, valamint ezek cirmos és teknőc változatai. A színek a végekre (maszk, fülek, lábak, mancsok, farok) korlátozódnak, és árnyalatuk egységes. A maszk teljes, vagyis finom ceruzarajzolattal kötődik a fülekhez, és nem terjedhet át a tarkóra. A csuklya hiba.

Színváltoztatok: a sziámi egy színes jegyű macska. Elfogadott színváltozatai: fóka, kék, csokoládé, lila, vörös, krém, fahéj, valamint ezek cirmos és teknőc változatai. A jegyekben fehér folt nem fordulhat elő. A jegyek lassan alakulnak ki, míg a macska  teljesen ki nem fejlődik. Ezért a fiatal állatoknál a jegyek nem teljesek.  Az idősebb macskáknál a testszín sötétedhet.

  

Hibák: "gyapjas" szőr, gyenge áll, keskeny pofacsont, stop az orron, kerek szemek, bog, vagy megtöretés a farkon, "csuklya". Idősebb korban a test sötétedik, de a kontrasztnak akkor is meg kell maradnia. A sötét folt(ok) a hason, valamint a fehér folt(ok) a testvégeken hiba, ez utóbbi a tenyésztésből kizáró ok. Pigmenthiány az orrtükrön, valamint a talppárnákon szintén hiba - kivétel a teknőc változatok..

A thai macska tenyésztésénél a cél az ősi sziámi típus megőrzése, emiatt nem megengedett az új típusú sziámival történő pároztatása.

Hibák: a túl mélyen ülő, vagy kiálló szemek, kancsalság, bog, vagy megtöretés a farkon, sötét folt a hason, vagy a testen, fehér folt a testvégeken .

  

Pontszámok (WCF):

Testfelépítés: 25 pont
Fej: 25 pont
Szemek: 15 pont
Szőrminőség: 20 pont
Színezet és jegyek: 10 pont
Kondíció:

  5 pont

Pontszámok (WCF):

Testfelépítés: 25 pont
Fej: 25 pont
Szemek: 15 pont
Szőrminőség: 20 pont
Színezet és jegyek: 10 pont
Kondíció:

  5 pont

mailto:thaicats@thaicats.hu

(c)design - Thorani