Sziámi vagy thai?

Egy internetes fórumon felmerült, hogy jó lenne egy részletes összehasonlítás, mi a különbség a két fajta között. A WCF (World Cat Federation) fajtaleírásait használtam fel hozzá. Köszönet a képekért a Charming-Blue (thai) és Imladris (sziámi) tenyészeteknek!

 

Thai

  

Sziámi

  
Testfelépítés: közepes testméretű, telt izomzatú, de karcsú, és elegáns; se nem zömök, se nem nyúlánk. A lábak közepesen hosszúak, a mancsok kerekek. A farok közepes hosszúságú, és enyhén keskenyedik a hegyes farokvég felé.
Testfelépítés: közepes testméretű, elegáns macska, karcsú és izmos. A test hosszú és hajlékony. A nyak hosszú és karcsú. Az mellkas és a váll soha nem szélesebb a csipőnél. A lábak hosszúak és karcsúak., a mancsok kecsesek és oválisak. Az ostorszerű farok nagyon hosszú és elkeskenyedő.
  

Fejforma: mérsékelt ékalak, gyengéden kerekített körvonallal. Enyhén ívelt profil, mélyedés a szemvonalban. Erős áll, és alsó állkapocs, az orr kerek.
Fej: ékalakú koponya. Az ékalak egyenes vonalban vezet az orrtól mindkét oldalon a fülekig. Az orr hosszú és egyenes, a homlok lapos. A profil enyhén domború. Hegyes orr, jól fejlett áll, az orrheggyel azonos vonalban.
  
Fülek: közepes méretűek, a tövüknél szélesek, egymástól távol helyezkednek el, végük kissé lekerekített.
Fülek: hatalmasak, széles alapúak, hegyesek. A fülek külső vonala az ékalak folytatása.
  
Szemek: A szemek nagyok, picit ferdék, felső vonaluk mandulavágású, az alsó enyhén kerekített; a szemszín élénk kék.
Szemek: mandulavágásúak, enyhén az orr felé dőlnek, és harmonikusak az ékalakú fejjel. A szemek közti távolság nem kisebb, mint a szemek szélessége. Színük élénk, mély kék.
  
  
Szőrzet: rövid, testhez simuló, selymes és fényes, nincs aljszőrzete.
Szőrzet: nagyon rövid, fényes, selymes és testhez símuló. Nincs aljszőrzet.
  
Színváltozatok: Leginkább a fóka színű thai macska terjedt el. Egyéb színváltozatai a következők: kék, csokoládé, lila, vörös, krém, valamint ezek cirmos és teknőc változatai. A színek a végekre (maszk, fülek, lábak, mancsok, farok) korlátozódnak, és árnyalatuk egységes. A maszk teljes, vagyis finom ceruzarajzolattal kötődik a fülekhez, és nem terjedhet át a tarkóra. A csuklya hiba.
Színváltoztatok: a sziámi egy színes jegyű macska. Elfogadott színváltozatai: fóka, kék, csokoládé, lila, vörös, krém, fahéj, valamint ezek cirmos és teknőc változatai. A jegyekben fehér folt nem fordulhat elő. A jegyek lassan alakulnak ki, míg a macska teljesen ki nem fejlődik. Ezért a fiatal állatoknál a jegyek nem teljesek. Az idősebb macskáknál a testszín sötétedhet.
  
Hibák: "gyapjas" szőr, gyenge áll, keskeny pofacsont, stop az orron, kerek szemek, bog, vagy megtöretés a farkon, "csuklya". Idősebb korban a test sötétedik, de a kontrasztnak akkor is meg kell maradnia. A sötét folt(ok) a hason, valamint a fehér folt(ok) a testvégeken hiba, ez utóbbi a tenyésztésből kizáró ok. Pigmenthiány az orrtükrön, valamint a talppárnákon szintén hiba - kivétel a teknőc változatok.
A thai macska tenyésztésénél a cél az ősi sziámi típus megőrzése, emiatt nem megengedett az új típusú sziámival történő pároztatása.
Hibák: a túl mélyen ülő, vagy kiálló szemek, kancsalság, bog, vagy megtöretés a farkon, sötét folt a hason, vagy a testen, fehér folt a testvégeken.
  
Pontszámok (WCF):   Pontszámok (WCF):
Testfelépítés:
25 pont
Fej:
25 pont
Szemek:
15 pont
Szőrminőség:
20 pont
Színezet és jegyek:
10 pont
Kondíció:
5 pont
 
Testfelépítés:
25 pont
Fej:
25 pont
Szemek:
15 pont
Szőrminőség:
20 pont
Színezet és jegyek:
10 pont
Kondíció:
5 pont

mailto:info@thaicats.hu